Ana içeriğe atla

Metronom Nedir?


 

Herhangi bir enstrüman çalan kişiler illaki metronomla çalışma yapması gerektiğini duymuştur. Bu yazımda sizlere metronom ile çalışma yapmanın enstrüman çalmanıza ne gibi faydaları olacağını anlatacağım.

                Öncelikle metronomun ne olduğunu anlatarak başlamak istiyorum. Metronom sabit bir ritim elde etmek amacıyla belirli aralıklarla vuruş sesleri çıkartan bir alettir. İlk metronom 1814 yılında, Amsterdam’da yaşayan Dietrich Nikolaus Winkel tarafından icat edilmiştir. Metronom kelimesinin kökeni ise Yunanca metron (ölçü) ve nomos (düzen) kelimelerinden gelmektedir.

                Metronomun temel amacı herhangi bir müzik aletini belli bir hızda ve aynı tempo ile çalmayı sağlamaktır. Metronomun enstrüman çalışmalarınıza katacağı en büyük fayda bir grupla veya arkadaşlarınızla beraber çalarken ritim enstrümanına uyarak çalacağınız için herkes kafasına göre çalmış olmaz böylelikle kulağa daha hoş gelen şeyler ortaya çıkmış olur.

                Metronom kullanmak için illaki bir metronom satın almanıza gerek yoktur. Telefonunuza yükleyebileceğiniz uygulamalar ile veya internet tarayıcısı üzerinden bulabileceğiniz siteler ile metronom kullanabilirsiniz. Örnek bir uygulama olarak GuitarTuna uygulamasını tavsiye edebilirim. Buna benzer uygulamalar için Gitar Çalan Herkesin Mutlaka Sahip Olması Gereken Uygulamalar (studyoadmir.blogspot.com) adlı yazımı okuyabilirsiniz.

                Metronomlar hangi enstrümanı çalarsanız çalın dikkat edilmesi gereken bir şeydir. Metronomla çalışmak hem enstrüman çalışmanızı kolaylaştıracak hem de ritim kulağınızı geliştirerek kişisel gelişiminize faydalı olacaktır. Örneğin gitar üzerinde gam egzersizleri yaparken dahi belli bir metronom ayarlayıp o şekilde çalışırsanız sizin için çok faydalı olacaktır.

                Metronom ile çalışırken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta yavaş bir tempo ile çalışmak olacaktır. Çalışırken çok sıkıcı gelse de tempoyu zamanla hızlandırarak çalışmanız hem gitar üzerindeki hakimiyetinizi arttırır hem de ritim kulağınızı geliştirir. Benim tavsiyem başlangıç aşamasında 60 BPM ile çalışmanız olacaktır. Daha sonra tempoyu beşer beşer arttırarak daha faydalı bir çalışma yapmış olursunuz.

Okumaya Devam Edin: Gitara Yeni Başlayanların İlk Sorusu: “Günde kaç saat gitar çalışmalıyım?” (studyoadmir.blogspot.com)

Mobil Uygulamamızı İndirmek İçin Tıklayınız!

YouTube Kanalımızı Ziyaret Etmek İçin Tıklayınız!

Discord Sunucumuza Katılmak İçin Tıklayınız!

Blogtaki yazılardan anında haberdar olmak için ekranın sağ üstündeki menü butonuna tıklayıp mesaj gönder kısmından BÜLTEN ABONELİK yazabilirsiniz.

Yorumlar