Ana içeriğe atla

Podcast Nedir? Nasıl Profesyonel Podcast Yapılır?

    Podcast yayınlamak; radyo programları, sohbet ve müzik yayınları paylaşmak için en ideal yollardan biridir. İnsanlar kayıtlarınızı diledikleri zaman ve istedikleri yerde dinleyebilirler.

            Podcast yayınlamak için ilk önce bir konuya karar vermeniz gerekir. Seçtiğiniz konu hakkında herkesin ilgisini çekebilecek tarzda podcastler veya sadece o konu hakkında bilgi sahibi olan kişilerin anlayabileceği tarzda ayrıntılı ve detaylı bilgilere yer veren podcastler yayınlayabilirsiniz.

            Konuya da karar verdiğinizi düşünürsek şimdi sırada podcast sırasında kullanacağınız temel ses ve benzeri şeyleri ayarlamanız gerekiyor. Podcast içinde başka bir konuya geçerken tıpkı televizyon reklamlarında olduğu gibi bir ses ile geçiş yapmanız gerekir. Bu seslere kısaca “jingle” deniyor. Jingle seslerini bir konudan başka bir konuya geçerken veya programınızın başlangıç ve bitişlerinde kullanabilirsiniz. Ayrıca siz konuşurken arka plandan hafif bir şekilde çalacak ve dinleyicileri programınızı dinlemeye motive edecek müzikler de kullanabilirsiniz.

            Podcastler her ne kadar ses temelli yayınlar olsa da kendinize bir logo tasarlayarak veya bir slogan bularak podcastinizin dinleyiciler için daha akılda kalıcı hale getirebilirsiniz.

            Bütün adımları tamamladıktan sonra geriye bir tek podcastinizi yayınlayacağınız platform kaldı. Podcast yayınlamak için birçok platform olsa da şu anda bunlardan en popüleri Spotify. Spotify’ın popüler bir podcast platformu olması aynı zamanda podcastlerinizin keşfedilmesi için de yardımcı olacaktır.

            Eğer profesyonel bir podcast yayını yapmak istiyorsanız kaliteli bir mikrofona ihtiyaç duyacaksınız. Genellikle podcast yayıncıları USB kondenser mikrofonlar kullanmaktadır. Ayrıca jingle seslerini, varsa konuğunuzun mikrofonunun ve kendi mikrofonunuzun sesini ayarlamak için de bir adet “mixer”e ihtiyacınız olacaktır.

Bütün kayıtları aldıktan sonra yayında istemediğiniz yerleri kesmek veya oluşan hataları düzeltmek için bir müzik programına ihtiyacınız var. Başlangıç seviyesi için ücretsiz bir program olan Audacity’i kullanabilirsiniz.

Okumaya Devam Edin: Müzik Severler İçin Film Önerisi #2: School of Rock (studyoadmir.blogspot.com)

“Catch the Feelings” Albümünü Dinlemek İçin Tıklayınız!
Mobil Uygulamamızı İndirmek İçin Tıklayınız!
YouTube Kanalımızı Ziyaret Etmek İçin Tıklayınız!
Discord Sunucumuza Katılmak İçin Tıklayınız!
Blogtaki yazılardan anında haberdar olmak için ekranın sağ üstündeki menü butonuna tıklayıp mesaj gönder kısmından BÜLTEN ABONELİK yazabilirsiniz.

Yorumlar